'In sommige streken van de Aude-en-Champagne loopt de prijs per kilo al op tot 5 euro, en voor sommige grand crus is dat zelfs 6 euro per kilo', vertelt Bruno Paillard, topman van champagnehuis Lanson-BCC (het op één na grootste) aan wijnblog Decanter.

De prijs van de druiven zit al enkele jaren in de lift, maar tot nog toe hadden de wijnhuizen - onder druk van de economische crisis - prijsstijgingen zoveel mogelijk vermeden. 'Maar als we ze nu niet doorrekenen, dan rijden we ons allemaal te pletter', bevestigt Carol Duval Leroy van het gelijknamige champagnehuis. 'De prijs van de druiven is de voorbije jaren sterk gestegen, wat betekent dat de winkelprijzen 3 tot 6 procent omhoog moeten.' Al hoopt de sector de stijging te kunnen beperken tot 3 procent, want 'veel consumenten zullen niet bereid zijn om zoveel te betalen en misschien liever Prosecco kopen, waarvan je een hele doos kan aanschaffen voor de prijs van twee flessen champagne', besluit Duval Leroy.

bron: nieuwsblad